Kāpēc jebkura veida gaļas pagatavošanai jālieto pārtikas soda un kādam nolūkam tā tiek izmantota

gaļas

Plānojat gatavot gaļu? Pārtikas soda ir slepenais sastāvdaļa, kas uzlabo garšu, tekstūru un pagatavošanas ātrumu.

Pārtikas soda ir pazīstama ar daudzveidīgu pielietojumu: no virsmu tīrīšanas līdz rīvēšanās mazināšanai. Taču daudzi nezina, ka tā ir arī neaizstājams palīgs virtuvē, īpaši gaļas pagatavošanā.

Tie, kas gaļu ēd katru dienu, zina, ka to var pagatavot daudzos veidos: cept, cept krāsnī, sautēt un vēl tūkstošiem citu veidu. Mazāk zināms, ka šis sastāvdaļa uzlabo tekstūru, sulīgumu un jebkura veida gaļas gatavošanas kvalitāti, padarot to uzticamu, vienkāršu un lētu. Vēlaties uzzināt, kāpēc tas darbojas un kā to lietot? Lasiet tālāk, un mēs jums visu izskaidrosim soli pa solim.

Kāpēc jebkura veida gaļas pagatavošanai jālieto pārtikas soda un kādam nolūkam tā tiek izmantota

Kāpēc pārtikas soda uzlabo gaļas tekstūru un garšu?

Nātrija bikarbonāts ķīmiski iedarbojas uz gaļas olbaltumvielām, mainot virsmas pH un padarot to sārmaināku, proti:

Tas sadala muskuļu šķiedras, mīkstinot gaļu.

Novērš iekšējā sulas zudumu, saglabājot gaļu maigāku un sulīgāku.

Veicina ātrāku un vienmērīgāku pagatavošanu.

Uzlabo Majāra reakciju, proti, to pašu garšīgo zeltaini brūno garoziņu, kas veidojas pagatavošanas laikā.

Lai izmantotu šo triku praksē, ir divi veidi. Pirmais — uzberiet sodu tieši uz gaļas; tas ir ideāli piemērots steikiem, riba steikiem un filejai. Pēc tam atstājiet sodu ledusskapī uz 20–30 minūtēm un noskalojiet lieko ar aukstu ūdeni. Pēc tam nosusiniet ar papīra dvieli un gatavojiet kā parasti.

Kāpēc jebkura veida gaļas pagatavošanai jālieto pārtikas soda un kādam nolūkam tā tiek izmantota

Otrais veids — izšķīdināt sastāvdaļu ūdenī. Tas ir ideāli piemērots kubiņos sagrieztam vai sasmalcinātam gaļai, kā arī gaļai, kas pagatavota cepeškrāsnī. Lai to izdarītu, izšķīdina 1 tējkaroti pārtikas sodas 1/4 glāzē ūdens uz katriem 500 g gaļas. Pēc tam samaisiet gaļu ar šķidrumu, ļaujiet tai pastāvēt 15 minūtes un gatavojiet kā parasti.

Pārtikas sodas izmantošanas priekšrocības gaļas pagatavošanā

Kāpēc jebkura veida gaļas pagatavošanai jālieto pārtikas soda un kādam nolūkam tā tiek izmantota

Mīkstina cietos gabalus, piemēram, diafragmu, ossobuco, lāpstiņu, ribai vai kastrecu.

Pastiprina dabisko garšu bez ilgstošas marinēšanas.

Tas ietaupa laiku un naudu, ļaujot izmantot lētāku gaļu un iegūt augstas kvalitātes rezultātus.

Piemērots visiem gaļas veidiem: liellopa, vistas, cūkgaļai, jēra gaļai un maltas gaļas izstrādājumiem.

Šī metode ir ļoti izplatīta Āzijas virtuvē, īpaši ēdienos, kas pagatavoti vokā, kur gaļa jābūt īpaši maigai. To izmanto arī hamburgeros, kotletēs un šnicelēs, lai uzlabotu tekstūru, nemainot garšu. Pat profesionāli pavāri to izmanto restorānos, lai pārvērstu lētus gaļas gabalus izsmalcinātos ēdienos.