Daudzi pieļauj kļūdu: 10 produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt, citādi jūs riskējat sabojāt ēdienu

produkti

Sasaldēšana ir revolucionārs veids, kā pagarināt pārtikas produktu derīguma termiņu, bet vai jūs zināt, ka daži produkti no tā var drīzāk ciest, nekā iegūt?

Kas ir sasaldēšana un kāpēc ne visi produkti ir saderīgi?

Sasaldēšana, kas pazemina produktu temperatūru līdz -18 °C, ievērojami palēnina to bojāšanos, kristalizējot tajos esošo ūdeni. Šis process ir ideāli piemērots daudziem produktiem, bet daži no tiem neiztur tik ekstremālu apstrādi.

Daudzi pieļauj kļūdu: 10 produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt, citādi jūs riskējat sabojāt ēdienu

Olas: trausls produkts

Sāciet ar to, ka aizmirstiet likt veselas vai pat vārītas olas saldētavā. Olu čaumalas var saturēt baktērijas, un pastāv augsts risks, ka tās var pārsprāgt no aukstuma. Vārītas olas, gan cietas, gan omletes veidā, pēc atkausēšanas kļūst gumijas. Tomēr olu baltumus var sasaldēt, ja tie tiek uzglabāti hermētiski noslēgtā traukā.

Augļi un dārzeņi ar augstu ūdens saturu: pievērsiet uzmanību tekstūrai

Pārāk mitri augļi un dārzeņi, piemēram, gurķi, tomāti vai melones, slikti sasaldējas. Augsts ūdens saturs padara tos mīkstus un garšā neizteiksmīgus pēc atkausēšanas, zaudējot visu kraukšķīgumu un raksturīgo svaigumu.

Svaigi sieri un bumbuļi: acīmredzama nesaderība

Svaigus sierus, piemēram, kamambēru vai mīkstos sierus, kā arī jogurtus nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt. Aukstums padara to tekstūru graudainu un ievērojami maina garšu. Saknes, piemēram, kartupeļi un batātes, arī ir grūti uzglabāt saldētavā, jo aukstums paātrina to novecošanos.

Daudzi pieļauj kļūdu: 10 produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt, citādi jūs riskējat sabojāt ēdienu

Atkārtotas sasaldēšanas lamatas

Neliels padoms: nekad atkārtoti nesasaldējiet atkausētu produktu. Tas var ietekmēt pārtikas produktu drošību un kvalitāti, palielinot kaitīgo baktēriju attīstības risku.

Alternatīvas un risinājumi labākai dabas aizsardzībai

Produktiem, kurus nevar sasaldēt, apsveriet alternatīvas, piemēram, īslaicīgu atdzesēšanu vai konservēšanas metodes, piemēram, vakuuma hermētisku iepakošanu, kas var pagarināt svaigumu, nemainot tekstūru vai garšu.

Galu galā, lai gan sasaldēšana var šķist universāls risinājums produktu uzglabāšanai, tā nav piemērota visiem. Zinot šīs metodes ierobežojumus, jūs varēsiet izvairīties no kulinārijas vilšanās un maksimāli efektīvi izmantot savas virtuves iespējas.

Daudzi pieļauj kļūdu: 10 produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt, citādi jūs riskējat sabojāt ēdienu

Citu konservēšanas metožu atklāšana

Papildus sasaldēšanai citas konservēšanas metodes, piemēram, žāvēšana, sālīšana vai skābināšana, piedāvā interesantas alternatīvas un var tikt pielāgotas atkarībā no produkta veida un tā lietošanas mērķa. Katrai metodei ir savas priekšrocības, un tā ļauj dažādot jūsu ēdienu garšas un tekstūras.

Šo metožu apguve var ne tikai paplašināt jūsu kulinārijas prasmes, bet arī veicināt efektīvāku pārtikas krājumu pārvaldību, samazināt pārtikas atkritumus un maksimāli izmantot sezonas produktus.

BMWspeed